Skip to main content

Tietoa Kelan lääkekorvauksista

Lääkekorvausta maksetaan, kun alkuomavastuu on täyttynyt. Lue lisätietoa lääkekorvauksista tästä artikkelista.

Lääkekorvauksissa on 50 euron kalenterivuosikohtainen alkuomavastuu. Maksat lääkkeesi kokonaan itse alkuomavastuun täyttymiseen saakka. Vasta tämän jälkeen saat lääkekorvausta ostamistasi valmisteista. Alkuomavastuuta kerryttävät korvausjärjestelmään kuuluvat valmisteet.

Lasten ja nuorten ei tarvitse maksaa alkuomavastuuta. Alkuomavastuuta sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin nuori täyttää 19 vuotta.

Näet ajantasaisen alkuomavastuukertymäsi OmaKelassa.

Suorakorvaus apteekissa

Saat korvauksen lääkkeestäsi suoraan apteekissa, kun apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti Kelasta. Kun olet saanut suorakorvauksen, sinun ei tarvitse hakea Kelalta erikseen korvausta. Apteekeissa on ajantasainen tieto kertyneestä alku- ja vuosiomavastuustasi.

Korvausta enintään 3 kuukauden lääkemäärästä

Saat korvauksen enintään 3 kuukauden lääkemäärästä, mikä tarkoittaa 90 päivän hoitoaikaa. Lääkemäärä lasketaan lääkemääräyksen annostusohjeesta. Kerralla korvattava määrä voi kuitenkin olla pienempi tai hieman suurempi riippuen siitä, millaisia pakkauskokoja lääkkeestäsi on saatavilla.

Kuinka usein lääkettä voi ostaa korvattuna?

Saat korvausta lääkkeestä, kliinisestä ravintovalmisteesta ja perusvoiteesta sen jälkeen, kun olet käyttänyt edellisellä kerralla ostamasi valmisteen lähes kokonaan. Ostojen väli lasketaan lääkemääräyksessä olevan annostusohjeen perusteella. Uudesta erästä voi saada korvausta aikaisintaan:

  • 3 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 3 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 2 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 2 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 1 viikko ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 1 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä tai vähemmän.

Apteekki tarkistaa lääkeoston yhteydessä, voiko uuden erän jo toimittaa suorakorvattuna. Esimerkiksi, kun olet edeltävällä apteekkikäynnillä ostanut 3 kuukauden lääkkeet, voit saada uuden erän korvattuna silloin, kun sinulla on jäljellä enintään 3 viikon lääkkeet.

Lääkkeiden korvausluokat

Korvausluokkia on kolme:

  • peruskorvaus 40 %
  • alempi erityiskorvaus 65 %
  • ylempi erityiskorvaus 100 %; maksat kuitenkin omavastuuta 4,50 euroa/lääke.

Korvaus vähennetään lääkkeen hinnasta. Jos lääke kuuluu viitehintajärjestelmään, et saa korvausta mahdollisesta viitehinnan ylittävästä osuudesta.

Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Itse maksamasi osuus korvattavista reseptivalmisteista kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Sen sijaan mahdollinen viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä vuosiomavastuuta.

Vuonna 2023 vuosiomavastuu on 592,16 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Apteekki saa tiedon vuosiomavastuusi ylittymisestä lääkeoston yhteydessä. Saat lisäkorvauksen heti apteekissa. Loppuvuoden ajan maksat jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun. Jos ostamasi lääke on viitehintaa kalliimpi ja kiellät apteekissa lääkevaihdon, maksat lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden.

Näet ajantasaisen vuosiomavastuukertymäsi OmaKelassa.

laakekorvausjarjestelma 2023

Kelan logo
 

Mynämäen Apteekki