Ajankohtaista
Alkuomavastuu 2025
Lääkekorvausten alkuomavastuu korotetaan 1.1.2025 nykyisestä 50 eurosta 70 euroon. Lisäksi lääkekorvausten alkuomavastuu sidotaan kansaneläkeindeksiin, jolloin alkuomavastuu tarkistetaan jatkossa indeksin mukaan vuosittain.
Vuosiomavastuu on asiakkaan itse maksamien korvattavien lääkkeiden kustannusten vuosittainen yläraja, jonka ylittymisen jälkeen asiakkaalla on oikeus lisäkorvaukseen. Tällöin jokaisesta korvattavasta valmisteesta täytyy maksaa vain 2,50 euron omavastuu ostoa kohden. Lisäkorvauksella pyritään siihen, että lääkekustannukset eivät nousisi kohtuuttoman suuriksi.
1.1.2025 alkaen kaikki biologiset lääkkeet insuliineja lukuun ottamatta tulevat lääkevaihdon piiriin. Lääkevaihto on käytäntö, jossa apteekki voi vaihtaa lääkkeen halvempaan vastaavaan valmisteeseen.
Lääkkeiden arvonlisävero nousee myös vuoden vaihteesta lähtien 14 prosenttiin. Tällä hetkellä arvonlisävero lääkkeissä on 10 prosenttia.
Uudistukset lisäävät itsehoitolääkkeiden tarpeetonta käyttöä
https://apteekkilehti.fi/laakkeet/uudistukset-lisaavat-itsehoitolaakkeiden-tarpeetonta-kayttoa
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä julkaisi 3.10.2024 selvityksen, jonka mukaan joidenkin itsehoitolääkkeiden myyntiä voitaisiin laajentaa apteekkien ulkopuolelle, jos muutos tehdään hallitusti ja lääkitysturvallisuus varmistaen. Työryhmän selvitystä tullaan hyödyntämään päätöksenteon ja jatkovalmistelun tukena.
Sekä Farmasia- että Apteekkariliitto pitävät suurena riskinä lääkkeiden myyntikanavien lisäämistä. Liittojen mukaan tämä lisää lääkkeiden tarpeetonta käyttöä ja voi kuormittaa entisestään terveydenhuoltoa ja heikentää apteekkipalveluita syrjäseuduilla.
Ammattilainen ei myy turhia lääkkeitä
Farmasialiitto selvitti alkuvuonna jäsenistönsä näkemyksiä itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamisesta. Lähes kaikki kyselyyn vastanneet ilmaisivat huolensa lääkeneuvonnan toteutumisesta. Apteekkien farmaseuttinen henkilöstö osaa arvioida lääkkeen tarpeellisuutta, valita oikean lääkkeen ja varmistaa, että se sopii yhteen muiden asiakkaan käytössä olevien lääkkeiden kanssa.
– Ennen kaikkea farmasian ammattilaiset osaavat jättää lääkkeen myymättä ja tarvittaessa ohjata asiakkaan lääkärin puheille, toisinaan jopa suoraan päivystykseen. Kaikki eivät tarvitse laajaa neuvontaa, mutta onko meillä varaa olla antamatta ohjausta heille, jotka sitä todella tarvitsevat, Farmasialiiton puheenjohtaja Maija Pirttijärvi kysyy.
Lisää lääkkeiden käyttöä ja lääkehaittoja
Apteekkariliiton mukaan itsehoitolääkkeiden myyntipaikkojen laajentaminen apteekkien ulkopuolelle ei tue millään tavalla rationaalista lääkehoitoa. Jos itsehoitolääkkeiden myyntikanavaa laajennetaan apteekkien ulkopuolelle, tulee valikoima rajata valmisteisiin, jotka eivät edellytä neuvontaa.
– Vain tällä tavalla hallitusohjelman lääkitysturvallisuutta koskeva kirjaus voi toteutua. Tavoitteena pitää olla, ettei muutoksella vaaranneta lääke- ja lääkitysturvallisuutta ja etteivät lääkkeiden haittavaikutukset kohtuuttomasti lisääntyisi, painottaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen.
Apteekkien neuvontatyö tuo jättisäästöt hyvinvointialueille
https://apteekkilehti.fi/apteekki/apteekkien-neuvontatyo-tuo-jattisaastot-hyvinvointialueille
Apteekkien farmaseuttinen työ säästää hyvinvointialueiden kustannuksia 855 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä käy ilmi vaikuttavuustutkimuksen asiantuntijayritys ESiOR Oy:n Suomen Apteekkariliitolle toteuttamasta selvityksessä. Siinä tarkasteltiin laajasti apteekkien farmaseuttisen työn tuottamaa taloudellista arvoa asiakkaille, hyvinvointialueille ja yhteiskunnalle.
Apteekkien farmaseuttisella työllä tarkoitetaan muun muassa apteekkien tarjoamaa itsehoitoneuvontaa, reseptilääkeneuvontaa, kokonaislääkityksen ja yhteisvaikutusten sekä reseptipoikkeamien tarkastusta.
Apteekkien farmaseuttisista palveluista selvästi eniten säästöjä hyvinvointialueille tuo itsehoitoneuvonta. Selvityksen mukaan pelkästään itsehoitoneuvonta säästää hyvinvointialueiden kustannuksia 518 miljoonaa euroa vuodessa. Säästö syntyy muun muassa vältetyistä lääkärikäynneistä. Moni asiakkaan lääkkeisiin tai itsehoitoon liittyvä ongelma pystytään ratkomaan ja ennaltaehkäisemään jo apteekissa, jolloin asiakkaan ei tarvitse lähteä lääkäriin.
Lääkärikäyntien määrä lisääntyisi ilman apteekkien työtä
Selvityksen osana toteutetussa lääkärikyselyssä lääkärit arvioivat, että apteekkien farmaseuttisen työn ansiosta vältetään erityisesti perusterveydenhuollon hoitajan ja lääkärin lähi- ja etävastaanottokäyntejä. Ilman apteekkien neuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi lääkäreiden arvion mukaan noin 20 prosentilla. Lääkäreiden arvion mukaan myös päivystyskäynnit lisääntyisivät ilman apteekkien tekemää farmaseuttista työtä.
Kyselyyn vastanneista lääkäreistä 70 prosenttia säilyttäisi itsehoitolääkkeet vain apteekkimyynnissä. Suurimpana vaikuttimena tälle on lääkeneuvonnan turvaaminen ja lääkitysturvallisuus.
Keskeiset luvut
Apteekkien farmaseuttinen työ säästää hyvinvointialueiden kustannuksia noin 855 miljoonaa euroa vuodessa.
Itsehoitoneuvonnan tuomien säästöjen osuus on noin 518 miljoonaa vuodessa
Asiakkaat säästävät apteekkien farmaseuttisen työn ansiosta julkisten terveyspalveluiden asiakasmaksuissa yhteensä noin 95 miljoonaa euroa vuodessa
Jos säästöjen lisäksi huomioidaan myös terveyshyödyt ja vältetyt työstä poissaolot, farmaseuttisen työn yhteiskunnallinen arvo on noin 2,6 miljardia euroa
ESiOR Oy:n toteuttamassa lääkärikyselyssä lääkärit arvioivat, että ilman apteekkien neuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi noin 20 prosentilla
Lääkärikyselyyn vastanneista lääkäreistä 70% pitäisi itsehoitolääkkeet vain apteekeissa
Lääkkeiden toimintavarmuus on Suomessa erinomaista
Asiakas saa lääkkeen heti mukaansa suomalaisista apteekeista 97,8 prosentin varmuudella. Tieto selviää Suomen Apteekkariliiton tuoreesta toimitusvarmuustutkimuksesta.
Viime vuoteen verrattuna toimitusvarmuudessa on tapahtunut hienoista laskua, vuosi sitten toimitusvarmuus oli 98,1 prosenttia. Apteekkien toimitusvarmuus on kuitenkin säilynyt lisääntyneistä saatavuushäiriöistä huolimatta erinomaisella tasolla.
Yleisin syy sille, ettei lääkettä voitu toimittaa ensimmäisellä käyntikerralla, oli ettei lääkettä ollut saatavana tukusta. Toiseksi yleisin lääkepuutoksen syy oli, että kyseinen lääke tilataan apteekkiin tarvittaessa, koska sille ei ole säännöllistä kysyntää tai sen säilyvyysaika on lyhyt.
Vajaa viidennes lääkepuutoksista johtui siitä, että lääke oli tilapäisesti päässyt loppumaan tai oli parhaillaan tilauksessa.
Lääkkeiden toimitusvarmuutta selvitettiin maaliskuussa viikon ajan 372 apteekissa ja sivuapteekissa eri puolilla Suomea. Apteekit kirjasivat viikon ajan ylös ja luokittelivat kaikki tilanteet, joissa asiakkaalle ei voitu heti toimittaa hänelle määrättyä lääkettä.
Lähdössä matkalle? Nämä sinun tulisi muistaa lääkkeistä!
Koulujen syyslomat lähestyvät ja talvi alkaa tehdä tulojaan. Monille syksy ja talvi ovat lomalle lähdön aikaa. Mitä tulisi pitää mielessä, kun lähtee matkalle?
Ennen lähtöä, varmista, että sinulla on mukanasi tarpeeksi lääkkeitä matkan ajaksi. Mukaan kannattaa ottaa ylimääräisiä lääkkeitä noin viikoksi, jotta ne eivät lopu heti kesken, jos kotiinpaluu jostakin syystä viivästyy.
Kun matkustat ulkomaille, pakkaa lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan käsimatkatavaroihin ja ota mukaan tuloste resepteistä. Tulosteen saat itse tulostettua Omakanta -palvelusta. Tarvittaessa saat yhteenvetotulosteen myös apteekista.
Tulosteen avulla voit tarvittaessa todistaa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Matkailija voi kuljettaa vain lääkkeitä, jotka on määrätty juuri hänelle.
Hanki ennen matkaa Schengen-todistus apteekista, jos matkustat Schengen-maahan ja tarvitset mukaasi keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kuten vahvoja kipulääkkeitä. Eri maissa voi olla erilaisia rajoituksia, mitä lääkkeitä ja kuinka paljon maahan saa tuoda. Nämä säännöt kannattaakin selvittää etukäteen esimerkiksi kohdemaan tulliviranomaisilta.
Sähköinen resepti kelpaa jo monissa EU-maissa
Jos suunnittelet pitempää matkaa, lääkkeitä voi olla tarve ostaa myös kohdemaan apteekista.
Suomalainen sähköinen resepti alkaa vaiheittain käydä myös muissa EU-maissa. Virossa ja Kroatiassa palvelun piirissä ovat jo kaikki apteekit, Puolassa ja Espanjassa lähes kaikki apteekit ja Portugalissa osa apteekeista. Näissä maissa saat ostettua sinulle Suomessa määrätyt lääkkeet näyttämällä passia tai henkilökorttia apteekissa.
Jos aiot hankkia reseptilääkkeitä jostain muusta EU- tai Eta-maasta, pyydä etukäteen lääkäriltäsi paperinen lääkemääräys ulkomailla ostoa varten. Euroopan ulkopuolella tarvitset yleensä paikallisen lääkärin kirjoittaman reseptin.
Jos ostat ulkomailta itsehoitolääkkeitä ja haluaisit tuoda niitä mukanasi kotiin, sinun kannattaa varmistaa, onko kyseinen lääke reseptivapaa myös Suomessa. Osa ulkomailla itsehoidossa myytävistä lääkkeistä luokitellaan Suomessa reseptilääkkeeksi, jolloin niiden tuontiin tarvitaan resepti.

