Skip to main content

Ajankohtaista

Uusi alkuomavastuukausi alkaa

22.12.2023

Kalenterivuoden vaihtuminen aloittaa taas myös uuden alkuomavastuukauden Kela-korvattavissa lääkkeissä. Alkuomavastuu tarkoittaa sitä, että asiakas maksaa korvattavat lääkkeensä 50 euroon asti kokonaan itse. Kela-korvausta lääkkeistä saa vasta sen jälkeen, kun 50 euroa on täynnä. Alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä.

Vuosiomavastuu

Kela-korvattavien lääkkeiden omavastuuosuudet kerryttävät vuosiomavastuuta. Vuonna 2024 vuosiomavastuu nousee 626,94 euroon. Sen täytyttyä lääkekorvausten piiriin kuuluvista lääkkeistä maksetaan vain ostokertakohtainen omavastuu, joka on 2,50 euroa / lääke.

Biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloaika muuttunut

22.12.2023

Vuonna 2023 kirjoitetut biologisten lääkkeiden reseptit ovat voimassa vain vuoden (12 kk), vaikka lääkäri olisi määrännyt lääkkeen kahdeksi vuodeksi. Taustalla on vuoden 2023 alussa voimaan tullut asetus, joka rajaa biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloajan kahdesta vuodesta yhteen vuoteen.

Viranomaiset ovat viestineet asiasta puutteellisesti, jonka vuoksi tieto voimassaoloajan lyhenemisestä ei ole tavoittanut kattavasti lääkäreitä, potilaita eikä potilastietojärjestelmien toimittajia. Reseptejä on siksi kirjoitettu vuonna 2023 vielä kahdeksi vuodeksi, mutta siitä huolimatta ne ovat voimassa vain vuoden kirjoittamispäivämäärästä lukien.

Biologiset lääkkeet ovat yleensä pistettäviä lääkkeitä, joilla hoidetaan erilaisia autoimmuunisairauksia. Esimerkiksi insuliinit kuuluvat tähän ryhmään. Jos sinulle on määrätty vuonna 2023 biologista lääkettä kahdeksi vuodeksi, reseptisi vanhenee oikeasti 12 kuukauden kuluttua määräyspäivästä. Jos et ole varma, kuuluuko lääkkeesi tähän ryhmään, voit kysyä neuvoa apteekista.

Ajankohtaisia uutisia Mynämäen Apteekista ja muualta Suomesta
Lääkeuutisia

Mynämäen Apteekki